Amanita citrina var. citrina (Schaeff) Pers. |
Φύλλο:
Basidiomycota
Κλάση:
Agaricomycetes
Τάξη: Agaricales
Οικογένεια: Amanitaceae
Τάξη: Agaricales
Οικογένεια: Amanitaceae
Γένος:
Amanita
Είδος:
Amanita
citrina
var. citrina
Αλλά ονόματα:
Amanita
mappa (Batsch ex Lasch), Amanite
citrine, Gelber Knollenblätterpilz, Muchomor cytrynowy, Muchomůrka
citrónová, Мухомор поганковидный.
Περιγράφηκε
πρώτη
φορά το 1762 από τον Γερμανό καθηγητή,
μυκητολόγο, εντομολόγο, ορνιθολόγο και
εφευρέτη Jacob
Christian Schäffer
(1718
- 1790)
ως
Agaricus citrinus.
To
1797
μετονομάστηκε σε
Amanita citrina
από τον Christiaan
Hendrik Persoon
(1761
– 1836).
Το
καπέλο του έχει λευκό ή υποκίτρινο
χρώμα, με λευκά “μπαλώματα” που αργότερα
παίρνουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Η διάμετρός
του είναι 4-10 εκ.
Η σάρκα του είναι
χρώματος λευκού, τα ελάσματά του
κιτρινωπά ή λευκά, και τα σπόρια του
είναι και αυτά λευκά.
Έχει λευκό ή
κιτρινωπό δακτυλίδι, όπως και το πόδι
του.
Περιέχει
σε μικρά ποσοστά την μυκοτοξίνη α –
αμανατίνη (βλέπε και
http://oakspirits.blogspot.gr/2013/12/amanita-phalloides-vaill-ex-fr-link.html).
Έχει χαρακτηριστική
μυρωδιά, που θυμίζει ωμή πατάτα.
Τη συναντάμε σε
πολλές χώρες τις Ευρώπης και της Αμερικής.
Αναφέρεται ως μη
φαγώσιμο είδος και δεν έχει διευκρινιστεί
αν είναι τοξικό.
Μοιάζει
στην εμφάνιση με τα θανατηφόρα Amanita
phalloides και
Amanita virosa.
Για
αυτό και μόνο θα πρέπει να αποφεύγεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου