Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Aesculus hippocastanum L.

Περιγράφηκε πρώτη φορά από τον Carl Linnaeus (1707 – 1778) γνωστός και ως Carl von Linné, Σουηδός βοτανολόγος, ιατρός, ζωολόγος, ιδρυτής της διωνυμικής ονοματολογίας και θεμελιωτής της βοτανικής επιστήμης.
Aesculus hippocastanum L


Βασίλειο: Plantae
Άθροισμα: Angiosperms
Κλάση: Dicotyledons
Τάξη: Sapindales
Οικογένεια: Sapindaceae
Γένος: Aesculus
Είδος: A. hippocastanum





Άλλες ονομασίες: αγριοκαστανιά, πικροκαστανιά, horse chestnut.








Η ιπποκαστανέα ή αγριοκαστανιά είναι φυλλοβόλο δέντρο ύψους έως και 35 μέτρων. Προτιμά τα ημισκιερά μέρη και συναντάται συνήθως σε ρέματα. Έχει παλαμοσχιδή μεγάλα σύνθετα φύλλα ανοικτού πράσινου χρώματος όταν είναι νέα, τα οποία σκουραίνουν όταν ωριμάσουν.
Οι ταξιανθίες της αγριοκαστανιάς είναι θύσανοι και τα άνθη της είναι λευκά με κόκκινα ή κίτρινα στίγματα. Ανθίζει τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και καρπίζει Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Aesculus hippocastanum L.
 
H αγριοκαστανιά, (Aesculus hippocastanum), δεν έχει καμία σχέση με την κοινή καστανιά, (Castanea sativa), η οποία ανήκει στην τάξη Fagales.

Οφείλει το όνομά της στην πεποίθηση που επικρατούσε παλιότερα ότι θεραπεύει τα άλογα από πόνους του στήθους, ( horse chestnut), κάτι που είναι μάλλον λάθος αφού τα μέρη της αγριοκαστανιάς είναι δηλητηριώδη για τα άλογα.

Στην Ελλάδα την συναντάμε στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στα ορεινά του νομού Φθιώτιδος. Είναι δέντρο που υπήρχε από παλιά στα Βαλκάνια και στην Ασία, ενώ στα υπόλοιπα μέρη της Ευρώπης όπου συναντάται σήμερα εμφανίστηκε πολύ αργότερα.
 
Aesculus hippocastanum L.
  Έχει θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές από τη αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία των ρευματισμών και για προβλήματα της ουροδόχου κύστης και των γαστρεντερικών διαταραχών. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, του φλεβίτη, των κιρσών, καθώς επίσης και των αιμορροΐδων.

Περιέχει σαπωνίνες με κυριότερη την αισκίνη (aescin a, b), φλαβονοειδή, κουμαρίνες, με κυριότερη την αισκουλίνη (aesculin), τανίνες, φυτοστερόλες και βιταμίνη P.
Η αισκίνη είναι το κυριότερο ενεργό συστατικό της αγριοκαστανιάς και βοηθά στην προστασία των φλεβών.

Χρησιμοποιούνται τα φύλλα, ο φλοιός και κυρίως ο καρπός του δέντρου.
Τα μέρη του δέντρου είναι δηλητηριώδη, έτσι, για την χρήση τους χρειάζονται κάποια επεξεργασία. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε πολλά σκευάσματα που έχουν σαν βάση την αγριοκαστανιά.
Είναι πολύ διαδεδομένο σαν καλλωπιστικό δέντρο σε δρόμους και κήπους.

Το νέκταρ και η γύρη των ανθέων της είναι τοξικά για τις μέλισσες, εξαιτίας όμως της έντονης ανθοφορίας του Μαΐου δεν παρουσιάζονται προβλήματα.

Στην Ελλάδα η αγριοκαστανιά προστατεύεται από το προεδρικό διάταγμα 67/1981 και χαρακτηρίζεται ως «άλλο σημαντικό είδος» σε έξι Τόπους Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (Τσιρούκης, 2008) πηγή: wfdt.teilar.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια :