Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Trifolium pratense L.


Trifolium pratense L.

Άθροισμα: Angiosperms
Βασίλειο: Plantae
Κλάση: Eudicots
Τάξη: Fabales
Οικογένεια: Fabaceae
Γένος: Trifolium
Είδος: Trifolium pratense L.Άλλα ονόματα: Κόκκινο τριφύλλι, red clover, Meadow Clover, Rode klaver, puna-apila, Trèfle des prés, Rot-Klee, trifoi roşu.

 
Το Trifolium pratense, ή κόκκινο τριφύλλι, είναι ένα πολύ γνωστό φαρμακευτικό της οικογένειας Fabaceae.
Είναι ποώδες, πολυετές φυτό, διαδεδομένο σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, το μέγεθος του οποίου μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατοστά.
Παρόλο που λέγεται κόκκινο τριφύλλι, τα άνθη του έχουν ροζ ή ανοιχτό μωβ χρώμα και στη βάση τους πολλές φορές έχουν λευκό χρώμα. Τα φύλλα του είναι επιμήκη-λογχοειδή τριχωτά στο κάτω μέρος τους, σε πρώιμο στάδιο, και έχουν χαρακτηριστικό σχέδιο ανοιχτού πράσινου χρώματος.
Trifolium pratense L.
Όπως αναφέρθηκε, είναι φαρμακευτικό φυτό. Περιέχει μεταξύ άλλων : κουμαρίνες, φλαβονοειδή, σαλικυλικά άλατα, κυανογενή γλυκοσίδια, ασβέστιο, θειαμίνη, νιασίνη, φαινόλες, ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, σίδηρο, ανόργανα οξέα, υδατάνθρακες.
Οι θεραπευτικές χρήσεις του Trifolium pratense είναι πολλές. Χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό, καθαρτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιδιαβητικό, αιμοκαθαρτικό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φυτοοιστρογόνων (ισοφλαβόνες), τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη θεραπεία και ανακούφιση από τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
 
Trifolium pratense L.

Χρησιμοποιείται στη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, της βρογχίτιδας, του βήχα, και πολλών άλλων παθήσεων, όπως και ως ηρεμιστικό.  Λέγεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτό είναι αντικείμενο μελετών προκειμένου να αποδειχθεί και επιστημονικά.
Είναι επίσης καλλωπιστικό φυτό, και, όπως πολλά φυτά της οικογένειας Fabaceae, είναι πολύ χρήσιμο σε κάθε κήπο διότι εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο.
Αν κοπεί σε πρώιμο στάδιο, χρησιμοποιείται σε σαλάτες.
Στον Μεσαίωνα χρησιμοποιόταν για να διώξει τα κακά πνεύματα και τις μάγισσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια :