Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η Χλωρίδα του Πόρτο Ράφτη (Μαρκόπουλο Μεσογαίας)


                           Ononis ornithopodioides / Φωτογραφία Γιώργος Παντάκης                       
Το Πόρτο Ράφτη είναι ένας οικισμός της Ανατολικής Αττικής που ανήκει στο Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.
Σύμφωνα με το e-portorafti.gr σήμερα ο Λιμήν Μεσογαίας ή Πάνορμος ή Πρασιές ή Πόρτο Ράφτη είναι ένας οικισμός τριών χιλιάδων μονίμων κατοίκων και θέρετρο ογδόντα περίπου χιλιάδων καλοκαιρινών οικιστών.
Η χλωρίδα του Πόρτο Ράφτη, εξαιτίας της έντονης οικιστικής ανάπτυξης αλλά και κάθε λογής ανθρωπίνων παρεμβάσεων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Η καταγραφή και η ανάδειξή της είναι απαραίτητη για την προστασία της.
Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι το blog Η Χλωρίδα του Πόρτο Ράφτη (Μαρκόπουλο Μεσογαίας) του Γιώργου Παντάκη.
  Αρχικά μέσω της σελίδας «Παντάκης Γιώργος» και μετέπειτα μέσω του blog « Η Χλωρίδα του ΠόρτοΡάφτη (Μαρκόπουλο Μεσογαίας)», ο Γιώργος Παντάκης καταγράφει και προβάλει τη χλωρίδα του Πόρτο Ράφτη προσπαθώντας να προστατεύσει ό,τι έχει αφήσει ανέπαφο η ανθρώπινη παρουσία. 
 Μέχρι πριν λίγο καιρό, η καταγραφή 500 ειδών στην περιοχή έδειχνε σχεδόν αδύνατη. Σήμερα όμως το θρυλικό κοντέρ του Blog του έγραψε τον μαγικό αριθμό 503, και απ' ό,τι ξέρω θα τα ξεπεράσει (κατά πολύ ελπίζουμε).
Του εύχομαι να τα χιλιάσει, και ας ελπίσουμε να ευαισθητοποιηθούν τα κατάλληλα άτομα πριν να είναι αργά.
 
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω και την εξαιρετική δουλειά του Γιώργου Γιουτλάκη στην καταγραφή της χλωρίδας του Πόρτο Ράφτη, (και όχι μόνο), μέσα από τα Blog «Η χλωρίδα μας» και «Διαδρομές»

Δεν υπάρχουν σχόλια :