Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Tussilago Farfara L. ( χαμολεύκα)




Άθροισμα: Angiosperms
Κλάση: Dicotyledons
Οικογένεια: Asteraceae
Γένος: Tussilago
Είδος: Tussilago Farfara


Άλλα ονόματα: Χαμαιλεύκη, χαμολεύκη, βηχάνι, βήχιο, Colt's-foot, Coughwort, Ass's Foot, Bullsfoot, Clayweed,, Huflattich, Almindelig Følfod, Tussilage, Leskenlehti, Мать-и-мачеха, Huki-Tanpopo.

Tussilago: Διώχνω των βήχα.


Το Tussilago Farfara, ή χαμολεύκα, ή βήχιο, όπως είναι πιο γνωστό στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης, με γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες από την αρχαιότητα.
Είναι πολυετές φυτό, και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, η οποία είναι η πολυπληθέστερη οικογένεια με 23.600 είδη και 1.620 γένη.

Το συναντάμε ανθισμένο από τον Φεβρουάριο έως των Απρίλιο στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία, τη Βορειοδυτική Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.
Έχει σύνθετα άνθη κίτρινου χρώματος, με διάμετρο 15-35 χιλιοστά, που ξεπροβάλλουν από ένα κεντρικό στέλεχος και αναπτύσσονται πριν από τα φύλλα του. Τα άνθη του γονιμοποιούνται από μέλισσες και μύγες.
Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα ή με σπόρους.

 Είναι φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει αλκαλοειδή, σαπωνίνες, τανίνες, ψευδάργυρο και φυτική κόλλα.
Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη χρήση του στην καταπολέμηση του βήχα, (βήχιο), των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Τα φύλλα του εφαρμόζονται και ως κατάπλασμα σε έλκη και έχουν επουλωτικές ιδιότητες.
Το Tussilago Farfara περιέχει τα πυρρολιζιδικά αλκαλοειδή σενεκιονίνη και σενκιρκίνη, τα οποία μπορεί σε συγκεκριμένες δόσεις να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι.
Τα πυρρολιζιδικά αλκαλοειδή χρησιμοποιούνται από τα φυτά ως προστασία από τους εχθρούς τους και περιέχονται σε πολλά είδη των οικογενειών Boraginaceae, Asteraceae, Orchidaceae, Fabaceae.
Συστήνεται τα μέρη του φυτού να βράζονται πριν τη χρήση τους.
Σε κάποιες περιοχές το Tussilago Farfara περιέχεται ως συστατικό σε θεραπευτικούς καπνούς.

2 σχόλια :

Giorgos Pantakis είπε...

Μηπως μπορείτε να μας ξεράνετε ένα ματσάκι?

LMakos είπε...

Το ανταλλάσσω με μια ρίζα Μανδραγόρα.
http://xloridaporto.blogspot.gr/2015/01/mandragora-officinalis.html